Stakning, en konst som gör dig till en bättre längdskidåkare...
Stakning:
Vasaloppet är en tävling där tex elitåkarna nu allt oftare endast stakar och kör på sk ruggade skidor, helt utan fästvalla. Detta för att de idag klarar av att staka sig runt hela tävlingen utan att diagonala överhuvudtaget. Varför staka: Stakningen håller mao på att ta över inom den klassiska längdskidåkningen, frågan är då naturligtvis varför och om det finns fog för det? Jag måste nog säga att det finns det, man kan naturligtvis inte bli en duktig längdåkare om man inte behärskar att diagonala och dubbelstaka. Men det är i en bra stakning som framtiden ligger. Att kunna orka och ligga-på med bra stakning där det är platt och lite uppför gör att man kan hålla en högre fart och få en jämnare frekvens. Bra stakning ger dig alltså både högre fart och en bättre uthållighet, eftersom du då får ytterligare ett åk-alternativ till att diagonala, eller dubbelstaka på platta partier och vid lätt uppförsåkning. |
Nedan har du en lite kul instruktion från Jerry Ahriln om stakning!
|
Stakning går till på följande sätt (läs också om att köpa stavar):
- Staven skall du sätta i en 90 gradig vinkel ungefär mitt på skidan, ev. en liten bit framför, absolut inte vinklad framåt (då bromsar du).
- Stavarna skall sättas i så nära dina egna skidor som du kan, axelbrett är max. Du vill inte få det sk. tältet...
- Armen skall vara ganska böjd när du sätter i den, absolut inte rak. Överkurs är att du kan vinkla ut armbågen lite för att få bättre kraft. Man brukar säga att du skall hänga dig över staven den första biten. Armarna skall vara helt avslappnade.
- Du skall nu låsa armarna i denna position (böjda) för att kunna utnyttja magen maximalt. Du skall igentligen koppla bort armarna helt när du stakar. Du vill få en tidig träff med magen, vilket du får om du kommer upp över staven direkt, då kickar din övre del av magmuskelaturen in och du får då med dig hela magen i stakrörelsen.
- Längden på dina stavar är också avgörande för om du skall kunna få till "träffen" i din stakning, merparten av vasaloppsåkarna har för långa stavar idag... läs om stavar eller kolla på filmen om stakning så du ger dig själv förutsättningar att staka rätt.
- Magen skall göra 85% av jobbet när du stakar. Det vanligaste felet som nybörjare gör vid stakning är att man böjer på benen. Benen skall i princip vara raka, ju mer man böjer på benen under stakning ju mer kraft går nedåt, inte framåt dit man vill. Det är mao extremt viktigt att träna på att staka med nästan raka ben. Det är nu som fällkniven kommer in i bilden, för att kunna använda magen så mycket som möjligt är det viktigt att vika sig framåt över skidorna (kallas fällkniv) detta är det viktigaste momentet i stakningen. Man skall inte dra staven längre bak än i höjd med ditt eget knä. Fällkniven slutar mao där, efter knät ger det lite eller ingen i fart framåt.
- Efter att du böjt dig framåt och utnyttjat magen så trycker du ut sista biten med armarna och triceps.
- När du är klar med stakningen skall man släppa staven innan man drar upp den igen för nästa stavtag. Det är förvånadsvärt många som har dålig stavsläppsteknik och därför ofta får ont i knogar, handled och händer. Jag anser att du endast skall nudda stavhantaget mycket kort under tillbakadraget och sedan hänger man i remmen/handtaget under hela staktaget.
- Om man håller i stavhandtaget för hårt är det dessutom lätt att få ont i armbågen (tennis armbåge), eller olika typer av skavsår i händerna.
- Ett annat bra trick vid stakning är att visualisera Norska längdskidåkaren Petter Northug som har en grym stakning. Det man ser tydligt när han satsar max på tex upplopp och vid spurter, är att han bröstar upp sig. Detta är viktigt för att inte tappa hållning, att få fram bröstet, och för att utnyttja magen och axlarna istället för armar och triceps.
- Svenska skidåkaren Marcus Hellner har en extremt bra stakning med en detalj som är intressant, det är att han liksom lyfter mellan och under varje staknings tag. Detta är också en bra sak att träna på då och då för att våga maxa och flytta vikten framåt.
- Slutligen är det dags att komma igång att göra en riktig resning efter varje staktag, detta är också en viktig del för att kunna utnyttja kraften i magen. Man ser ofta åkare som är trötta som åker mer och mer ihop krypet och utan att kunna/orka resa sig upp ordentligt.
- Ps. kom ihåg att detta är mina personliga tips och råd om stakning, det finns naturligtvis massor av andra tips och lika många experter som har synpunkter om stakning